Audika Randers – dit lokale hørecenter

04 april 2018 Astrid Pedersen
Audika Randers - dit lokale hørecenter

Mange danskere – og imod hver sjette, ifølge det bedste statistiske skøn – døjer med hørelidelser. Og det skyldes ikke udelukkende, at vi bliver ældre, selv om hørelsen for stort set alle menneskers vedkommende svækkes med alderen. Meget af det høretab og de hørelidelser, vi ser i det moderne samfund, skyldes, at hørelsen slides for hurtigt op – og at mange pådrager sig skader på ørerne.

Hørelsen slides og skades, ligesom synet, ved udsættelse for ekstreme forhold. Vi beskytter øjnene mod solens skarpe stråler og farligt fyrværkeri, men vi er ikke helt så gode til at beskytte ørerne med eksterne høreværn eller ørepropper. Og det kan være fatalt for hørelsen, da øret er et lige så sart og følsomt sanseorgan som øjet.

Tab af hørelse påvirker dit sociale liv

Du tænker måske ikke så meget over din sunde og raske hørelse i det daglige. Men skulle du gå hen og miste hørelsen helt eller delvist, ville du hurtigt få at mærke, hvor invaliderende et høretab kan være. Langt de fleste mennesker som mister dele af deres hørelse, oplever, at det bliver vanskeligt at følge med i samtaler. Og hvis der er mange mennesker til stede i et rum, hvor akustikken måske endda er ringe, er det nærmest helt umuligt – alle lyde flyder sammen, og samtalen kan ikke skelnes fra baggrundsstøjen.

Dette er utroligt trættende, og det kan virke pinligt hele tiden at skulle bede sin samtalepartner om at gentage sætninger, eller tale langsomt og tydeligt. En hørelidelse som for eksempel tinnitus kan ligeledes medføre social isolation, og der er påvist sammenhænge mellem den belastende tinnitus og middelsvær depression. Den uophørlige hylen, ringen eller susen for ørerne kan drive selv de mest tålmodige mennesker til vanvid.

Hvis du lider af tinnitus eller nedsat hørelse – eller har en mistanke om, at en af delene er i anmarch – kan du få en gratis høretest på hos Audika hørecenter Randers.

Flere Nyheder