Fup og fakta om helium

25 marts 2018 Anders Lundtang Hansen
Fup og fakta om helium

Det er forunderligt, så meget fest og farver og virak noget så uskyldigt og ofte usynligt som helium kan skabe. Vi tager lige et nærmere kig på stoffet.

Når vi kalder helium “stof”, skal det ikke sammenkædes med farlige stoffer ude i nattelivet, men forstået som et af grundstofferne, der findes i både fast og flydende form.

Den korte forklaring om helium er, at det blev opdaget af franskmanden Pierre Janssen i 1868 under en solformørkelse, hvor han observerede solens stråler og opdagede helium.

Men vi skal ikke kede dig med en historietime, men hurtigere ile videre til det, du sikkert kender helium for: At man får en lys stemme ved at indånde stoffet. Hvordan kan det lade sig gøre?

Du kan – bogstaveligt talt – ånde lettet op, hvis du fejlagtigt tror, at der sker en kemisk reaktion i dit stemmebånd, eller at dine organer på nogen anden måde blive manipuleret.
Forklaringen er ganske simpel, at lydbølger (blandt andet din stemme) transporteres med forskellig hastighed afhængigt af materialet, og helium er en del lettere end atmosfærisk luft.

Helium er altså et spøjst grundstof, men det har også sine begrænsninger, som vores sidste fortælling handler om:

Tilbage i 2015 offentliggjorde to tyskere en video, hvor de angiveligt havde blandet øl med helium. Som de indtog øllen, blev de både fulde OG fik den karakteristiske lyse stemme. Det lød næsten for godt til at være sandt, og det var det også.

Øl med helium kan ikke lade sig gøre at skabe i virkeligheden. Videoen var fup. 

“Forklaringen” lød, at kuldioxiden i øllen var blevet udskiftet med helium, men det kan (næsten) ikke lade sig gøre i virkeligheden. Helium har svært ved at blive opløst i vand, og selv hvis det skulle lykkedes at blande de to ting, ville resultatet med stor sandsynlighed blive en væske uden brus, hvor der var et par store bobler i.
Når du så åbnede øllen, ville trykket hurtigt fjerne heliummet, og du ville stort set ikke have en jordisk chance for at indtage helium og øl på samme tid.

 

Flere Nyheder