Kan en bedemand hjælpe dig med en bisættelse?
Er bedemanden kun aktuel i forbindelse med en begravelse, eller kan du også drage nytte af vedkommende, hvis du skal arrangere en bisættelse – det spørgsmål tager vi et nærmere kig på.
Der er forskel på begravelse og bisættelse, men begge dele af en højtidelighed, der finder sted, når pårørende tager deres sidste afsked med afdøde – og en bedemand kan hjælpe dig i begge tilfælde.
Vi har talt med en bedemand, der ofte forestår bisættelser i Gladsaxe for at forstå, hvad en bisættelse reelt er.
Hvad er en bisættelse?
For at forstå, hvad en bisættelse er, tager vi først et kig på begrebet begravelse – de fleste tror nemlig, at det er det samme.
Begge dele foregå i begyndelse på samme vis, men efter ceremonien i kirken eller i kapellet, bærer familien og nærmeste pårørende ved en begravelse kisten ud til et udvalgt gravsted sammen med præsten. Her sænkes kisten ned i jorden, hvorefter præsten kaster jord på og siger en bøn. Hermed er selve højtideligheden slut, og kirken sørger for efterfølgende pyntning af gravstedet.
Ved en bisættelse kastet der også jord på kisten tre gange, men det foregår inde i kirken eller i kapellet. Herefter bæres kisten ud til den ventende rustvogn, der kører til krematoriet, hvor kisten skal brændes. Ceremonien slutter her, og derefter går der typisk 8-14 dage, før der udføres endnu en mindre ceremoni i forbindelse med urnenedsættelsen.
Kan du selv planlægge bisættelsen?
Som udgangspunkt er der ikke noget i vejen for, at du selv planlægger bisættelsen af afdøde, og der er ikke noget krav til, at du rådføre dig med en bedemand. I de fleste situationer er der dog nogle praktiske foranstaltninger, som er lettere at overlade til bedemanden, og derfor vælger de fleste at få hjælp i større eller mindre grad – så kan du selv håndtere de dele af bisættelsen, der giver mening for dig.