Hvad gør man med en ødelagt tand?

07 March 2020 Cecilie Mortensen

editorial

Når en tandlæge snakker om en krone, så er det i forbindelse med, at man har en tand, som er ødelagt. Der kan naturligvis være mange årsager til, at tanden er ødelagt. Det kan være et fald, eller en fødevarer der har været for hård, da man spiste den. I mange tilfælde kan man reparere tanden ved en almindelig tandfyldning. Hvis dette dog ikke kan beskytte og hjælpe tanden, så kan en krone være en erstatning. 

Før en krone skal sættes på, skal tandlægen lave en tilslibning af tanden. Her vil den typisk skulle slibes indtil tanden får en kegleform. Herefter laver man en restaurering, som limes på den tilslebede tand. Og i denne proces er der flere ting, der skal tages højde for. For det første skal tandlægen arbejde på æstetikken af den krone, som sættes på. Og hvis det er en fortand, som skal laves, så er det ekstra vigtigt, at kronen også matcher de tænder, der er omkring. For her vil tanden være ekstra synlig.

En ekstra ting som også skal tages højde for er, at kronen også kan give en god tyggefunktion. Dette er nemlig også en ting, som vil kunne give ekstra gener. 

Kom godt fra start med en tandkrone i Århus

Hvis du er bosat i Århus og gerne vil godt i mål med en tandkrone i århus, så findes der gode tandlæger, der kan hjælpe dig.  Da det at få lavet en krone er en anden sag end et almindeligt tandlægetjek, så skal man også forvente, at det kan koste lidt. Der er dog mulighed for at få et overslag fra tandlægen. På den måde kender man til en pris, før arbejdet sættes i gang. Og det er naturligvis også essentielt – især hvis det kan løbe op i et par tusinde kroner for tandkronen. 

More articles