Derfor kan et transportbånd blive negativt opfattet
Vi skal nok starte med at rette os selv, for et transportbånd i sig selv er ikke så negativt forankret, men det er nok mere dens mindre lillebror – der nogle gange er større – som får et dårligt omdømme, selvom det ellers om af en effektueringsdrøm.
Vi taler om samlebåndet, der egentlig er en genial opfindelse, og det er da også af den, at transportbåndet har udviklet sig videre fra.
Men kender du egentlig udtrykket med, at man laver “samlebåndsarbejde”?
Dette menes negativt, og på mere dansk kalder man også den slags rugbrødsarbejde, der svarer til den del af en tekst i artikel – faktisk den, du læser lige nu – som man kalder brødteksten.
Man kalder den brødteksen, fordi journalister i gamle dage fik løn efter, hvor meget de havde skrevet af denne del, som ikke blev droppet af redaktionssekretæren. Disse penge købte man så selvsagt brød for.
Rugbrødsarbejde er derfor ofte den slags, man laver, når man bare vil have brød på bordet og ikke behøver de store overraskelser i ens arbejdsproces, men nogle gange har man måske større ambitioner og vil gerne arbejde et sted, hvor der er flere udfordringer – men selv her skal man lave rugbrødsarbejde nu og da.
Derfor forsøger man ofte at få praktikanter, ufaglærte, lærlinge eller folk i jobaktivering til at lave den slags arbejde, for når man først kender processen med at lave det, så kræver det ikke så mange andre færdigheder, og så kan man næsten lave det i blinde.
Sådan er det også lidt med en fabrik med samlebånd, hvor man er et led i en kæde, der sidder på en pind og laver det samme arbejde hver dag, hvor man indgå som et tandhjul i en anden direktørs drøm.
Ofte får man ikke flere penge af at arbejde mere effektivt, men man kan risikere at blive fyret, hvis man ikke arbejdet godt nok, og man vil ikke miste ens arbejde, fordi der står en anden parat til at overtage ved siden af.